TALEBE(EDUCATED) TARA WESTOVER


Kitabı, Bill Gates ile Barack Obama’nın tavisyesi ve çok satmasına inanarak aldım. 
 Kitabın orijinal adının Educated olması kitabı okuma isteğini artırdı. Hatta bir ara İngilizce'sini almayı bile düşündüm. İngilizce seviyemin bu değerli kitaptaki önemli yerleri kaçırmama neden olacağı düşünerek vazgeçtim. Kitabı Türkçe çevrisini görünce hemen aldım ve okudum.
Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim kitap çok sıkıcı.
Kitap Amerika’nın Utah eyaletindeki, mormon yaşayan ilk, orta ve lise eğitimi almayan bir ailemin yaşantısını merkeze alıp anlatıyor.Bir anı kitabı, yazarın yaklaşık 20 yılını anlatıyor.

  Bipolar psikolojik sorunları olan ve ağır dindar bir babanın ailesi etkileri ve çocuklarında meydana getirdiği davranış bozukluklarını anlatıyor. Babası ne olsa yaparım ustası ve kafa medeniyet düşmanı. Anne doğal ebe ve doğal ilaç ustası.
Kimse hastaneye veya okula gitmiyor tek gittikleri yer kilise. O yüzden kimliklerini bile geç çıkartıyorlar. Çocuklar büyünce ergenlik döneminde önce babalarına karşı geliyorlar sonra evi terk ediyorlar. Evden gidenler kendi hayatlarını kuruyor.Bazıları da lise bitirme sınavlarına girip üniversiteye gidiyorlar. Üniversite gidenler bursla ve boş zamanların da çalışarak üniversite masraflarını karşılıyorlar.Kitaptaki ana karakter Tara(kitabın yazarı) zor şartlarda büyüdüğü, ve ağır işlerde çalıştığı için ders çalışmak ona daha kolay geliyor ve gece gündüz çalışarak derslerinde çok başarılı oluyor. Dünyanın en iyi üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora programına kabul ediliyor. Okuduğu üniversitede 3 kişinin aldığı Gates bursunu kazanıyor. Bu kadar başarılı iken ailesine ve mormon kültürüne ihanet ettiğini düşünüyor ve ailesi ile yüzleşiyor.
Hikaye bu bence okumaya değmez.Bizim memlekette bundan daha iyi hikayeleri bulabilirsiniz.
Kitabı bence Bill Gates, bursiyeri olduğu için, Barack Obama siyaset gereği halkının yaşantısını öğrenmek için okumuştur.
Kitapta dikkatimi çeken 4 nokta var.
I- İnsan asla bir duyguyu yaşadığı anda anlamaz. Şimdi ile ilgili tamama ermiş duygularımız yoktur, sadece geçmişle ilgili vardır.
II-Bazılarımız diğerlerinden daha disiplinli.
III- Ağabeyim Richard’ın erkek, benimse kız olduğumu anladığım andan itibaren geleceğimi onun geleceği ile değiştirmek istemiştim. Benim geleceğim annelikti, onunkisi ise babalıktı. Kulağa benzer gelseler de aslında aynı değildi. Biri karar verici olmak demekti. Yönetmek aileye düzen vermek. Diğeri ise düzen verilen kişi olmak.
Bu yazıyı okuyunca aklıma Nisa 32 ve 34 ayeti geldi.
 Nisa 32: Allah’ın sizi birbirinizden üstün kıldığı şeyleri iç çekerek arzu etmeyin. Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var. Allah’ın lütfundan isteyin; şüphesiz Allah her şeyi bilmektedir.
Nisa 34: Allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılmasına bağlı olarak ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Saliha kadınlar Allah’a itaatkârdırlar. 
IV-Ne olursan olsun kadınsın.

Yorumlar