OTOBÜSLE BALKAN TURU

Kısaca Balkanlar:Balkanlar birçok kültürün olduğu, birçok savaşa şahitlik etmiş, dünyanın süper güçlerinin yakın ırksal, dinsel, kültürel ve jeopolitik ilişkisi olduğu bir bölge. 

Balkanlarda yaşayan topluluklar  arasında sürekli bir gerilim ve rekabet söz konusu. Birinci dünya savaşının başladığı yer. 
Balkanlarda ki Osmanlı yaşantısını en iyi anlatan,Nobel ödüllü yazar Ivo ANDRIÇ'ın "Drina Köprüsü" kitabında "500 yıl bu bölgede yaşamış Türklerin hiç gitmeyeceğine inanılırdı" yazıyor. Bu bölgede yaşayan  Osmanlı paşaları bile balkanlar o kadar eminmişler ki o yüzden  çok rahat davranmışlardır. Balkanlar elimizden en kısa zamanda en kolay ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden bölge olmuştur. Tabi bu çok çeşitlilik Atatürk yetişmesine çok katkı sağlamıştır.
    Tur Başlıyor.      
    Balkanlar turu ile ilgili internette birçok blog, youtube videosu ve yorum bulunuyor. Hatta araba ile tren ile yerel otobüslerle, tur firmaları ile gezenler birçok düşüncesini ve  yaşantıyı paylaşmışlar. Hepsinin beklentisi ve yaşantısını göre paylaşımlar var ben bu paylaşımlar da bulamadığım kısımları daha fazla değineceğim.
Bizim gezintimiz otobüs ile kısa balkan turu. İlk olarak extra turlara dikkat edin bazı yerler direkt extraya(Ohrid gibi) alabiliyorlar. Bizim kısa Balkan Turu idi ve kısa Balkan turlarının bazılarında Sofya olmuyor.Ben Sofya olmasını özellikle istedim.Otobüs  bir tur firmasına ait değil. Birçok tur firması, kendi yolcularını başka bir firma ile anlaşıp toplu ve karışık olarak yolluyorlar. Son haftaya kadar tur satın alabilirsiniz ama turun erkenden dolma veya turun iptal edilme ihtimali var. Planlamanıza dikkat edin. İlk durak Kadıköy Tarihi Salı Pazarı, sadece adi tarihi yeri ve kendisi çift katli pazar alanı navigasyon ararken dikkat edin.
Sınır Kapısı:Kapıkule
     Otobüs binmeden önce uzun bir otobüs yolculuğu olacak. Otobüs yolculuğu yiyecek bir şey almanız özellikle su almanız çok önemli. Otobüste ikram olarak sadece su var ve oda  ilk sabah bitiyor. Saat 00.00 gibi Kapıkule sınır kapısında oluyoruz. İlk önce Türk sınır polisleri kapıdan tek tek alıyorlar, çocuklar dahil. Sonra Bulgar kapısındayız Bulgar kapısından da yürüyerek geçiyoruz. Kapı sizinle beraber 200 kişi bekliyor olacak. İki kapıdan geçiş süresi yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor.  Gece 2 gibi kapıda işimiz bitiyor artık sabah 8’e kadar uyuyabilirsiniz.  


Yorumlar