BALKANLAR-MAKEDONYA-ÜSKÜP


Makedonya Üsküp:
Makedonya-Bulgaristan kapısı gördüğüm en bakımsız sınır kapısı, güzel tarafı kapıda fazla zaman harcamıyorsunuz.

Makedonya’ya gelmişken; ülkenin adı Makedonya değil, Kuzey Makedonya, kuzey burası ise Güney Makedonya neresi? Oda Yunanistan'ın kuzeyi. Avrupa kendi medeniyet orijini Helen olarak tanımlayınca o bölgeye ait bütün ülkelere Avrupa ya şirin gözükmeye çalışıyor. Avrupa da kendi kültürü olduğunu inandığı için sahipleniyor ve dünyaya tanıtımını yapıyor. Yunanlılar o bölgedeki hangi alan varsa kendine aitmiş gibi davranıyor. Tabi şımarık çocuğu şımartan bir ebebeyinde var. Makedonyalı İskender bugün ki Makedonya topraklarında doğmuş. Ama babası II. Flip bugünkü Yunanistan topraklarında dünyaya geliyor. Sorunda burada başlıyor. :) Yunanlılar Avrupa birliğine bastırarak 2018 yılında önce Ülkenin adını daha sonrada bayrağının değişmesini sağlıyorlar. Navigasyon eğer Makedonya yazarsanız yanlışlıkla Yunasitan'a gidebilirsiniz aman dikkat.


  
Makedonya'nın başkenti, üniversite çok Türklerin en çok tercih ettiği üniversite şehirlerinde biri. Vardar nehrinin üzerinden geçtiği 500 yıllık Türk şehri. Turla gittiğimiz için yerel rehber sizi şehir merkezinde karşılıyor ve yaklaşık 3km yürütüyor.


 Aslında size ekstra bilgi vermiyor ve bence rehber çok donanımlı değiller. Yeni Üsküp şehrinin her  yerinde irili ufaklı heykeller var. Sanki Homeros burada yaşamış da tarihi burada yazmış gibi yapmışlar. Bunda sanırım Avrupa ya sizin tarihiniz biziz veya Yunanistan ile yaptığı rekabet var. Avrupa birliğinden aldığı kredileri heykellere adamışlar. Yeni şehrin sonunda, eski şehrin başında sizi İskender heykeli karşılaşılıyor. Vardar nehrinin üzerine Fatih Sultan Mehmet yaptırdığı Taşköprü’den geçiyorsunuz. Asıl Üsküp’ün  tarihi dokusu ve geçmişi eski şehirde ve Türk eserleri çoğunlukta, Sanırım Makedonlar Avrupa şirin gözükme derdinden Eski şehire sahip çıkmamış. 50 yıllık komünizm eserleri var 500 yıllık Osmanlı eserlerin önemi yok. Eski şehir ile yeni şehir arasında (Hristiyan-İslam/Bati-Türk) ayrımı varmış gibi hissediyorsunuz. 500 yıllık Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Taşköprü bakımsız 50 yıl önce yapılan köprü ışık deryası ile gösteriş dolu. Taş köprü dilenci dolu, dilenciler  yeni şehir de yok eski şehir de var. Belki daha fazla turist eski şehir de olduğu içinde olabilir.  Yeni şehir daha bakımlı. Vardar nehrinin eski şehre bakan kıyıları yüksek binalar inşa edilmiş sanki eski şehir gözükmesini engellemek için. Eski şehirin yolunun sonunda otele ulaşıyoruz. Otelin hemen yanında pazar var ama çok geç gittiğimizi için gezemedik.


Üsküp’te  Yeme İçme:
Üsküp’te rehber yemek yiyecek yerleri tavsiye ediyor. Makedonya ne meşhur derseniz, Güveçte kuru fasulye, ızgara köfte, kaşarlı köfte, peynirli salata, trileçe, kaymaklı acı badem ve armut gazozu. Ohrid ’in fiyatları, Üsküp ten biraz daha uygun. Köftesi gerçekten lezzetli, peynirli salata çok farklı bir şey değil 
ama kendini yediriyor. 





Üsküp’te Arnavut Rigara tatlıcısı var adam biraz süratsız ama kaymaklı acıbadem çok güzel biz 2 şerde tane yedik, 2şer tane paket yaptırdık









Rehberin gösterdiği eski şehrin girişinde aynı zamanda hediyelik eşyada satan mağaza/döviz bürosu var. Türk Lirası ile alışveriş yapabilirsiniz. Döviz ofisinde paranızı bozdurabilirsiniz sağ olsun gerçekten uygun fiyattan yardımcı oluyorlar. 

Kişi başı günlük 10 Euro=60 TL=600 dinarı yetiyor. 

 Üsküp’te gezilmesi gereken yerleri hazırladığım haritadan ve listeden takip edebilirsiniz.

Yorumlar