BALKANLAR-KUZEY YUNANİSTAN-SELANİK



Kuzey Yunaistan:
Yunanistan kişiliği oturmamış şımarık ergen ülkesi gibi. Yunanistan’a Türkiye’den binlerce turist gidiyor. Bu kadar düşmanlık ile kendilerini doldurmaları ve tembel olmalarına rağmen bu kadar şımarık davranlarını inanın anlamadım. İnsan düşmanca davranan bu insanlara 1 kuruş bile bırakmak istemiyor.




 Mübadele ile 1.200.000 Anadolu Rumunu (bazıları Müslüman oldukları halde) Yunanistan’nın zoru ile mübadele ettirildi. Bunlarda Anadolu’dan aldıkları kültürü,Yunanistan’a taşıdı. Yunanlılarda bizim yapamadığımızı yaptı ve yoğurt, baklavagibi birçok kültürü yunan kültürü diye dünyaya taşıdı.
 Yunanistan ile Makedonya genel Avrupa tarihini oluşturduğu için İskender’i paylaşamıyorlar. Makedonya artık Kuzey Makedonya olarak geçiyor. Güney Makedonya da Yunanistan’ın kuzeyi Yunan kapısında "Makedonya ya bakan kısımda Makedonya’nın doğduğu topraklara hoş geldiniz" yazıyor. Tabi eski Makendon bayrağı simgesi ile. Kapıdan geçerken sadece pasaport topluyorlar, otobüsten inmenize gerek yok. 

Selanik:İskenderin Kız Kardeşi,
Selanik adı; Büyük İskenderin kız kardeşinin adında geliyormuş. Osmanlı zamanında, Osmanlı şehirleri arasında batıya yüzünü dönük şehirmiş. İlber ORTAY’lının “Bir Ömür Nasıl Yaşanır” kitabında; Selanik Osmanlı şehri zamında Selanik’te bir bayan kafede oturup, tostunu yiyip,yanında birasını içebilirdi ve bunu o günlerde İzmir ve İstanbul’da yapamazdı diyor.
Sanırım en uzun yürüyüşü Selanik’te yaptık Atatürk Evinde(Selanik Konsolosluğu) inip geziyoruz. Kişisel eşyaların büyük çoğunluğunu taşımışlar müzeden fazla eser yok. 


Daha sonra Selanik’te sahile doğru şehir turu atıyorsunuz. Yaklaşık 2 km sahilden buluşma yerine yürüyebilirsiniz  buluşma yeri beyaz kule beyaz kulenin üst caddelerinde müzeler var. Arkeoloji müzesi gerçekten çok orijinal ama gezmeye zaman yok





















Yorumlar