Gerçek Ekmek- Emine Şahin
Amatör
tarafından akademik hazırlanmaya çalışılmış akademik hobi kitabı karışımı kitap.
Ekmeyin
peşinden çok araştırma yapılmış bir kitap.
Kitapta
yazar araştırma için bir çok ülke gezmiş ama kiminde akademik olarak kiminde
turistlik olarak gitmiş ve ekmeyi aramış.
Aslında
Avrupa kültürünü yersiz bir övgü var.
Ekmek
için o kadar ülke geziliyor ama Türkiye gelince bir yer bulunamıyor. Somuncu Baba hariç. Somuncu Baba’ya saygı
duyarsın, dua okursun ama ekmek tarifi almaya gitmezsin.
Buğdayın
ilk bulunduğu topraklarda buğday arge sinin kurulmaması gerçekten düşündürücü.
Kitaptan Seçmeler
Mayalar
şekerleri yiyerek terliyor.
Şanlıurfa ’nın
Göbekli Tepesinde arpanın fermente edilme kalıntıları var.
Kitapta
en çok hoşuma giden cümle;
“Çağımızın sayılara ve görünüşe odaklı zihin
algısı, açlık sorunun çözümü için gıdaların miktar açısından çok olmasının
gerekliliğine inandırılmış ve bu hedefe ulaşmak için de neye mal olursa olsun,
sayısal verimliğin artması yönünde çalışmalara ağırlık verilmiştir.”
1871
yılında ilk margarin fabrikası Hollanda kurulmuş.
Japonlar
çocukları için besin kanunu çıkarmış adı da “temel
shokuiku kanunu”
Hamurunuz
ekşir ise içine soğuk su katın.
Suudi
Arabistan da ekmeklerin bile ithal olası beni çok şaşırttı.
Çok
doğru bir cümle günümüzde terapi ile her kavramı yan yana getirmek mümkün.
Kitabın
sonunda bir birinden lezzetli olduğunu düşündüğüm ekmek tarifleri var afiyet
olsun.
Ekmek
dediğin mayalı olur. J
Çünkü maya probiyotik var oda bağırsaklara yararlı maya.
Meraka
etmeyin kitapta ekşi mayanında tarifi var.
Yorumlar
Yorum Gönder