Batum Tiflis Bakü Gezisi

 BATUM:

Gürcistan ülkemizden en fazla ziyaret edilen ülke, en çok ziyaret edilen yer ise Batum. Biz Batum’a Sarp sınır kapısından yaya olarak geçtik. Arabamızı Sarp ta öğretmen evinin yanında belediye otoparkına ücretsiz bıraktık.Batum’a gitmeden önce size  en az 20 lari  ,.m bulunan döviz bürolarından yeteri kadar lari alabilirsiniz. Sınır kapısından dolmuşla değilde, taksi ile Batum merkeze gidecekseniz en azn  50 lariniz olsun.  Hopa’dan Sarp sınır kapısına dolmuş ile kişi başı 17 TL ye geldik. Dolmuş Türkiye saati ile en son 20.00 da (Gürcistan bizden 1 saat ileri). İlk olarak kapıda vezne yazan yerde harç pulunu alın yanında verdiği kağıtlarıda kaybetmeyin. Sonra kalabalığı takip edin. Gürcistana kimlikte girilebiliyor ama tavsiyem pasaportunuz var ise pasaportunuz ile girin. Veznede verilen kağıdı doldurmayı unutmayın. Size pasaport niyeti ile girdi çıktı için onaylanan kağıdınızı kaybetmeyin.  Kalabalığı takip edin sizi gürcü sınırına götürecek. Kapıdan geçince etrafınızı taksiciler çevirecek. Size dolmuşu kötüleyecekler.   80 nolu dolmuşu bulun dolmuş ücreti 2 lari idi. Dolmuş beklemiyor siz bekliyorsunuz o gelip alıyor ve kalkıyor. Küçük bir yer nerede beklerseniz bekleyin dolmuşu görürsünüz. Dolmuşun son durağı olan otogarda sizi bırakıyor. Otogar sahile doğru(demir yolu tarafı) yürüyünce 5dk sonra Batum merkeze ulaşırsınız. Batum bir günde 6,7 saat gezerek bitirebilirsiniz. Turistlik olan mekanlar birbirine çok yakın. Batum ve Gürcüstan halkı ve ya yöneticileri gerçekten çok çalışkan. Batum’u turistlik alan  yapmayı ve pazarlamayı başarmışlar. Biz kumarhaneye gitmedik.  Gürcüstanın idda ediliği gibi uygun fiyatlı şehir değil(2019) Fiyatlar Türkiye ile aynı.  Carrefour gidin bazı ürünler gerçekten uygun özellikle kozmetik ürünleri. Size tavsiye edeceğim rota argo teleferiği,Aziz Nikolas kilisesi, sonra sahile doğru ilerleyin Ali ve Nino,deniz fenerini görün. Tekrar şehir merkezine ilerleyelim Batum fıskiyelerini,Neptun anıtı,Astronomik saat,Avrupa meydanı, sonra 6 mayıs parkı gelin göl kenarında gezin, köşede sanırım belediyenin olan tesisinde (türkçe menüde) yemek yiyin. Sonra carreforu gidin alışveriş yapın alışveriş merkezinde tatlı yiyin Sarpi dolmuşlarına binin kapıdasınız.

TİFLİS:

Önce şunu belirteyim kültürel turları seviyorsanız bir gün Tiflise yetmiyor. Tabi ulaşımı taksi ile hızlandırılmış tur yaparsanız başka. Biz daha çok yerel ulaşımı ve yürümeyi tercih ettik.Bir  şehri gece görmediyseniz şehri görmemişsiniz demektir.. Bize de bir gece yetmedi. :-)

Tiflise biz Batumdan trenle geldik. Gürcistan  yerel tren biletini Geogorgia Railway web sayfasından(http://www.railway.ge/en/) alıyorsunuz.  Ben cep telefonu uygulamasını yüklemenizi tavsiye ederim.  Bileti erken almakta fayda var yer dolunca üst mevkilerden  daha pahalı bilet almak zorundasınız. Ben Batum-Tiflis/Tiflis-Batum biletlerini cep telefonu uygulmasından satın  aldım. Batum  tren istasyonu yeni yapılmış şehir merkezine 3km uzaklıkta ve o yöne bir çok dolmuş gidiyor ve dolmuş ücreti 0,5 lari=1 tl veya taksi ile 5 lari. Tren yolculuğu yaklaşık 5 saat sürüyor,yolculuk süper bir doğa manzarası ile geçiyor.  Tren içinde ikram var deniyor ama biz cesaret edip soramadık, İngilizce bilmiyorlar Türkçe yi daha iyi anlıyorlar. Son durak merkez istasyon ve hemen yanında şehir merkezine giden metro var. Merkez metro istasyonda 2 lariye ulaşım kartı satın almalısınız. Her yere ulaşım 0,5 lari birde belirli bir süre biniş ücretsiz ama iki kişi tek kartta olmuyor.  Merkez İstasyon(Satation Square ) ile meydan arasınsaki bütün durakların olduğu yerler turistlik  yerler her istasyonda inip geze  geze gidebilirsiniz. Sq Markasqili çok ünlü bir meydan bir sürü kafe var ve her yer cıvıl cıvıl burada Türk restorantları da çok.  Kafelerin ve turistik yerlerin arasında geçerek Rustaviliye gelebilirsiniz. Rusyavalli bit pazarının olduğu yer. Bizim gittiğimizde Bit pazarı sokağı tadilatta idi bütün satıcılar her yere dağılmıştı.  Pazar o kadar büyükki ben gezerken sıkıldım,yoruldum.Buradan taksi ile veya dolmuş ile 5 lari eski tiblise gidin sülfür hamamlarını,hamam kapılarını merkez camiyi görün ,dere kenarı devam edin. Dere kenarı, patika sonundaki şelaleyi görmeyi unutmayın.  Sülfür hamamlarının karşısında Türk restorınında yemek yiyebilirsiniz.  Sonra taksi binin 5 lariye Sameba Kategraline gidin. Katedal giriş kapıları yan tarafta Tiflisi yukarıdan bakın fotoğraf  çekmeyi unutmayın. Artık yokuş aşağı yüyüyerek geri döne bilirsiniz. Yol üstünde  bakire Meryem kilisesine gidin, Tiflisi ve eski şehri çok güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz. Camlı köprüye gidin. Giden herkesin mutlaka fotoğraf paylaştığı köprü. Özgürlük Meydanına Tiflisin merkezi ve her yere giden dolmuşları bulabilirsiniz. Tiflisin en tepesindeki dönme dolabın olduğu mazara parkı “Molatta Parka” gidin. Luna parkı giriş ücretsiz oyuncakları kullanmak ücretli aşağı inmek için funtial kullanacaksanız oda ücretli ve  Lariye kart almalısınız.  Oyuncaklar çok etkili değil ve küçük . Güzel ve eğlenceli bir yer. Functial ile aşağı inebilirsiniz.  İndiğiniz yer biraz tenha gibi dolmuş ve taksi yok yürümek zorunda kalabilirsiniz  20 dk içinde özgürlük meydanında sınız. 

BAKÜ:

Dışı ihtişam, içi fakirliklik dolu,yalnız şehir,Türk şehri,Rüzgar şehri. İlber Ortaylı’nın bir sözünü bıtada değineceğim  'Azeri diye bir millet yok, Stalin hıyarı uydurdu' sözü benim için çok anlamlı. 

Baküye nasıl geldik?

Biz Bakü ye Tiflisten trenle geldik. Tren her akşam 20.30 karşılıklı olarak var sanırım. Biz bileti  Tiflis istasyonundan aldık. Tiflisten bileti sadece istasyondan alabiliyorsunuz. Tren saatlerini aşağıda paylaştım. Trende 3 mevki bulunuyor. Komple açık vagonlar,4 kişilik kapılı vagonlar ve 2kişilik kapalı vagonlar. Eşim ve 5 yaşındaki oğlum ile komple açık vagonda seyahat ettik. Gerçekten çok keyifli idi tavsiye ederim. Bizim vagonda genelde Ruslar vardı ne Türkçe ne de İngilizce biliyorlar ama çok sıcak kanlılar. Tren  akşama kadar Tiflis güneşinin altında hamam gibi oluyor. Akşam hareket edince klima açılıyor ama tam ılıdı derken Gürcü sınır Kontrol noktasına geliyorsunuz. Sınır noktasına gelmeden Gürcü tarafının için hazırlanmış sınır geçiş kağıdı doldurmalısınız.Kağıt Rusca,Gürcüce,Azerice ve İngilizce talep edebilirsiniz. Kağıdı size Azeri kondüktörler veriyor. Trende durabilirsiniz  ama içerisi hala çok sıcak dışarı çıkarsanız da sivrisinek dolu. Mutlaka yanınızda sivrisinek koruyucu olsun. Gürcü sınırı küçük bir sınır kapısı çok kötü bir wc küçük bir bakkal var. Yaklaşık 1-1,5 saat sadece pasaport kontrolü yapılıyor.  45 dk sonra Azeri kontrol noktasındayız. Burada daha planlı işlemler yapılıyor daha yoğun işleme yapılıyor ama hızlıca bitiriyorlar.  Her vagon için belirli görevliler polisler var.2 sınır polisi tek tek şüpheye  göre bagajları kontrol ediyor. Bir görevlide bilgsayarla sizin fotoğrafınız çekip bilgilerinirizi giriyor.

Her biletli yolcu için paketlenmiş çarşaf seti ve havlu var paketi siz açıyorsunuz,eğer açık ise sizin açılmamış olanı talep edebilirsiniz. Artık gece saat 2.00, uyuyabilirsiniz. Sabah 8.55 gibi Bakü’de olduk. Trenden indiğimiz de Bakü istasyonu çok büyük kalabalıktı ve biz sürüyü takip ettik. Bakü’de devalüasyondan sonra döviz büroları kapatılmış o işi sadece bankalar yapıyor ve bankalar 24 saat açık. İstasyonda bir banka var bozdurabilirsiniz. Elinde para ile gezen sizden para bozdurmak isteyen tipler çıkar onlardan uzak durun derim. Alt kattan çıkınca istasyon metrosunu göreceksiniz. Bakü’de her metro istasyonunda büyük alışveriş merkezi var. Metro için ulaşım kartı almalısınız. Ulaşım kartı bedeli kart başı bedeli 3 manat. Kişi başı ulaşım bedeli ise 0,3 manat. Aynı kart ile belediye otobüslerine  ve metroya binebilirsinz ama bazı dolmuşlarda kart geçmiyor. Elden 0,3 manat vermeniz gerekli Azerbeycan ve Gürcüsta araçlara arka kapıdan binilir ve ön kağıdan inilir inerikenden ücreti ödersiniz. 


Yorumlar