Mavi Fetih-Fehmi DEMİR




Fehmi abinin yoğun zaman aralığında konu ile ilgili araştırma yapması ve bir ürüne dönüştürmesi muza azam. Fehmi abi beni eseri ve çalışmaları ile hayran bıraktı. Kitapta sadece Trabzon fethi değil aynı zamanda Akkoyunları, Karadeniz’de güneş ışığının girmediği ormanları, Fatih’in Karadeniz yolunda seferlerini işlemiş. Fetih öncesi dönemde,  Fatih’in hayatında önemli bir yeri olan İstanbul’un fethini ve Çandarlı Halil Paşa ile yaşadıklarını ve hocası Akşemseddin’e ayrıntıları ile değinilmiş.

Kitap konuşma dili ile yazıldığı için akıcı bir şekilde ilerliyor.
Yeniçeri yaşam düzenini, hiyerarşisini ve devşirme kavramlarını Çavuş Çelebi üzerinden yaşatarak öğretiyor. Tabi bir insan, bir yeniçeri olan devşirme Çavuş Çelebi içinde bulunduğu düzen ile ilgili sorunları ve inanç boyutundaki çelişkileri  kendi kendine sorması tarih okumalarımda ki sorularımı bana tekrar sorduruyor.
Kitabın editör seçimi sanırım yanlış, birçok yerde teknik hatalar vardı editör bu aksaklıkları giderebilirdi. Kitabın yazı dili güncel tutulmuş ve şiirlerle eski sözlere yer verilmiş. Bugün kullanılan ama önceden kullanılmayan kavramlara yer verilmiş. Dini ritüellerin ayrıntılarına girilmemiş. Kitap Trabzon’un fethi de olsa Fatih’in Trabzon seferi daha çok işlenmiş.

Bir şehirde üç önemli şey; kanalizasyon, hamam ve kütüphanedir. Çünkü kanalizasyon şehrin kirini, hamam bedenin kirini ve kütüphanede ruhunu temizler.

Yorumlar

Yorum Gönder