Muğla Milas Ören Tatili



 Ören’e Milas merkezden yaklaşık 30dk da ulaşabilirsiniz. Yol boyunca mermer ocakları, iki adet termik santral ve çam ağaçların arasından ulaşıyorsunuz. Yol tek şerit ve virajlı dikkatli gitmek daha güvenli. Koca bir dağın(Keramos/Kiremit/hamile yatan kadın dağı) eteğinde cennet gibi bir mekan uzun ama çok geniş olmayan bir kumsalı var.
Kumsalın bir uçunda marina var. Büyükşehir yasasından önce belde belediyesi olan Ören yasadan sonra mahalle olmuş ama belediyeden kalan birçok hizmet devam ettiriliyor. Üstü açık midibüs ile ücretsiz sahil turu atabilirsiniz;  sokakları, sahili, kumsalı sürekli temizliyorlar. Sahil kapitalizme teslim edilmemiş.  Belediye işletiyor 2 şezlong + 1 şemsiye 5TL. Sahil boyunca birçok kafe ve restoran var.  
Genelde menü olarak fastfood, gözleme, köfte, pide ve balık var. Fiyatlar normal piyasa fiyatı ve ama pideler Kocaeli’nde yaşayan Ordulu biri olarak küçük ve malzemesi az. Nerede o bol malzemeli aç doyuran Karadeniz pidesi. Sulu yemekler için ise, Ören’in merkezinde lokantalar var. Ben Ege mutfağını zeytinyağlılar, ot yemekleri ve balık dışında yemeklerini pek lezzetli bulmuyorum.
Otel fiyatları için cooooking de 300-400TL yazdığına bakmayın kişi başı 150- 200TL oda kahvaltı, yer bulabilirsiniz. Eşimle ben Kardelen Otel’le iki gece için 250 TL istediler. 20 m yanında ve sahile bakan Pomalin’de  250TL deyince biz orada konaklamaya karar verdik. Otel tasarımı ve bahçesi fena değil. Kahvaltı vasat  otobüs içi servisler gibi hepsi hazır ürünler yöresel ürün yok ve pişmiş ürün 1 tane oda patatesli yumurta veya melemen.. Ama tost makinesi koymuşlar iyi doyurucu oldu bizim için.
Otelin odaları dar inanın yataklar çok kötü ne üniversitedeki çekyat nede Avrupa’daki hostel yatakları en kötü yatak Pomalin’in yatakları. Sabah eşimle sırtımız ağrıyarak uyandık. Musluklardan akan su tazyikli idi canınız acıyarak duş aldık. Birde resepsiyon da çokbilmiş saygısız ergen var. Resepsiyondaki ergen iki gecelik 250 TL ücretini, gecelik yaptı ve 500 TL alarak 2016 kazığını attı. 2016 da gelemeyen turist sıkıntısını, gelen yerli turistleri kazıklayarak çıkarıyorlar. Uzak durun ya da bizim gibi iyi niyetli olmayın. Bu arada Ören’in tek havuzlu otelin 2 kişi gecelik ücreti 200 TL.

Kumsalı genişliği yaklaşık 5m kadar ve kumsal çakıl taşı, denizde kum olmadığı için daha temiz gözüküyor ve temiz . Deniz ilk 2 metre çocuk yüzme alanı 5 metreden sonra ise ani derinleşme başlıyor.  Deniz suyu sıcaklığı ağustosun 2. haftası 2 yaşındaki oğlum koşa koşa denize girdi ve zor çıkardık. Su altını izlemeyi seviyorsanız deniz balık dolu J aman dikkat ayaklarınızı ısırıyorlar benimkini kanattılar bile J.
Ören sahilde akşamları her tatil yerinde karşılaştığınız küçük, aynı ürünleri satan satıcılar var. Tabi taş boyama yapan bayanlar gerçekten orijinal ürünler yapıyorlar.  Ören’de canlı müzik yapan 2 yer vardı ve hiç yabancı turistle karşılaşmadık.  Gündüzde pek aktivite yok küçük bir alan su sporları var ama ben yapan görmedim. 




Tekne turu için ise grup oluşturuyorsunuz, arıyorsunuz. İki kişi iseniz bizim gibi geçen tekneleri izlersiniz.








Yakınlarda Çökertme koyu var. O koyda çok sayıda tekne demirlemiş.  Ören ve Çökertme koyu  arasında birçok koy var. Çökertme koyu bize daha otantik ve sanatsal geldi ama kim ister ki teklerin arasından denize girmek ayrıca kumsal ve sahil çok küçük.
Yaklaşık 45-60 dk lık  Akyaka yönünde Akbük var ama internetdeki yorumlardan dolayı gitmedik. Başka bir yaz Ören Akyaka arası çadır kurup koy koy gezmeyi planlıyoruz. 

Örenin denizinden sonra görünmesi gereken en önemli yeri Paraşüt Tepesi.  Paraşüt Tepesine Ören girişten Akbük yolu üzerinden gidiyorsunuz. Tepeye çıkmak için en iyi zaman güneşin batmadan önce gitmek birde yukarıda üşümemeniz için yanınıza biraz bir şeyler almakta fayda var.  Yaklaşık 15-20 dakikalık dar yollardan 1-2 köy içinden geçip ulaşıyorsunuz. Köylerden yöresel ürün alabilirsiniz ama esnafın duyarlılığını köylülerde göremedik.  Bir şeyler almayı ve ederini vermek isterseniz pazarlık edin, zaten 2 sn alsam nasıl götürürüm ne kadar alayım diye düşünürken ikinci bir fiyat teklifi geliyor.
 

Tepeye varınca muhteşem bir manzara sizi karşılıyor seçebilirseniz Datça ve Marmaris önünüzde. Ören tam olarak göre bilirsiniz. Eğer birde aç gitmişseniz yukarıdaki tesiste yemek yiyebilirsiniz. Doyumsuz manzarada çayınızı da yudumlaya bilirsiniz.


Bu arada Milas’ın otlu peyniri meşhur seveceğinizi düşünüyoruz. Afiyet olsun iyi gezmeler. Ağustos 2016

Yorumlar