DATÇA TATİLİ


İlk defa gittiğim Datça tatilini sizlerle paylaşıyorum.
Eşim tatile çıkmadan önce bir çok kez coooking ve meeredekal  yer bakalım yoksa boş yer bulamayacağız dedi. Benim tarzım nerede kalacaksan git mutlaka yer bulursun. Bugüne kadar hiç yanılmadım bence birçok küçük işletme sahibi ya internet kullanmıyor ya da zaman ayıramıyor.
Gitmeden önce dolu dolu plan yapalım Datça’ya gitmişken birçok koyu gezelim dedik. Planın oluşturmanın birinci koşulu konaklama noktasını ve yeri bulmak ama bunun cevabını yaptığım araştırmada bulamadım umarım bu yazı sizlere yardımcı olur.
Datça sahilleri;  koylar ve bükler dolu. Biz direkt Palamut büküne gittik, iyi ki öyle yapmışız. Yol çok kötü, yer yer tek araçlık oluyor. Eğer sizi araba tutuyorsa, kesin tutar. Benim 15 aylık oğlum, yol boyu ağladı bizde anlamadık; çıkardı rahatladı. Datça merkezde yakın Kargı Koyu var.Diğer bükler Datça merkeze en az 30 km ve kötü yol çekilmez. Siz en iyisi Palamut bükünde kalın. Palamut bükü koylara merkezi konumda ve yakın mesafede birçok yer var.
Nerde kalacaksınız oteller genelde daha pahalı 1 gece kalmayacaksanız size genel olarak daha yaygın olan apartları tavsiye ederim. Genelde gecelik abart ücreti 150-250TL. Apartlarda tv,klima, internet ve malzemeli mutfak var.  Abartları birbirinden ayıran özellikler denize yakınlık ve temizlik bu noktada kesinlikle GUYTU APART. Tam olarak aile işletmesi genç baba CEM, anne,iki bebe ve işletme çok temiz ve Cem işine sahip çıkıyor. Ağustos ayında Payama(badem) gidiyor. Akşamları taze payam ikramdır. Anlamadım ama kilosu 100 TL Cem Nurlu dedi 
 


Kalacak yeri ayarladı iseniz. Palamut bükü marketleri pahalı örnek prima çocuk bezi İzmit’te 24TL orada 38TL  bana ne bezden diyenlere 5lt su 4TL , Ne alırsanız alın ama paprikayı unutmayın bizim çok işimize yardı kahvaltıda, makarna ile... Datça merkeze gelince Palamut bükü sapağında Migros var alışverişiniz yaparsanız daha iyi olur.

Palamut büküne sahil çok uzun, sahilin yaklaşık 10 metre genişliği var, kum yok beyaz çakıl taşları J Deniz ilk 3 metre çocuk alanı 10 metreden sonra ise derinlik 2m oluyor.  Palamut bükünde şezlong ücreti yok restoranların bir şeyler yiyin için şezlong-şemsiye sizin.
 Ertesi gün sabah erken kalkın Palamut bükünde denize girin. Sonra Gabaklar koyuna gidin süper, akşama kadar orada kalırsınız. Gabaklar koyunun güzel tarafı yol boyu Ova bükünü ve Hayıt bükünü görürsünüz. Datça/Gabaklar bizim unutamadığımız koydur.



Ova bükünün kumsalı daha uzun, denizi biraz daha dalgalı ve işletmeler daha az.










Palamut bükünde çok yakın akvaryum koyu var. Bizim unutamadığımız diğer koylardan biri, biz çok beğendik ve her akşam mutlaka gittik. Datça Palamut bükünde çok güzel koylar var biz çoğuna gittik tavsiye edilir.


Datça/Palamut bükünde Knidos antik kenti var. Vikipedi çok güzel bilgiler yazıyor ama gerçek olan tarihi doku kaybetmiş ve harabe kalmış.  Knidos’da patika yoldan yukarı çıkın yol boyu tombul gri kertenkele ve keçilere selam vermeyi unutmayın tepeye varınca yüzünüzü denize dönün kollarınızı açın bir taraf Ege denizi diğer taraf Akdeniz süper bir manzara keyfine varın. Karşı tepede deniz feneri var patika yol gidebilirseniz patikanız açık olsun. Harabeye neden 15TL giriş ücreti vereyim diyenlere yardım edeyim; taş yığını, sıcak, toz, yolu kötü, ören yerini keçi yollarından çalılar bata bata geziyorsunuz. Knidos denizini o kadar güzel koydan sonra beğenip girmedik birde tekne ile gelenler denizi kirletmiş. Aman niye geldik diyenlere yolda incir alın. 
İsterseniz Palamut bükünden Datça’ya dönerken Kargı koyuna gidebilirsiniz ve geceyi de Datça’da geçirebilirsiniz.
Palamut bükü sahilinde birçok restoran var. Ama bana köfte ekmek ayran 10tl vereyim yeter diyenlere Palamut bükünde Fakirhane Mehmet abi var. Gündüzleri bahçede, geceleri köfte ocağında.
Datça –Palamut bükü yolunda Mavi pideye sakın uğramayın, doymazsınız ve gereksiz pahalı. Mavi pide yerine az ilerden Hisarönü sapağında Tarıma gidin bol çeşitte doyun.


Datça merkeze çok yakın Eski Datça var Can Yücel’in evinin olduğu yer. Arnavut kaldırımlı dar sokaklar ve taş evlerin çoğu restore edilmiş. Eski Datça girişte kahvehaneden(Kayra) limonata ve damla sakızlı kahve içebilirsiniz. Can Yücel’in evinin olduğu sokağa adı verilmiş ve müze olan evini göre bilirsiniz.
Datça merkeze giderken şehir girişindeki mezarlıkta Can Yücel’in mezarını ziyaret edebilirsiniz. Mezarlık girişte sol üst tarafta. Mezarının orijinal mezar taşı var ve ben çok beğendim. Nurlar içinde yatsın.

Datça merkezde bize en çok önerilen yer Zekeriya’nın Yeri idi çok kalabalıktı. Biz bir dahaki gelişimize bıraktık. Ağustos 2015

Not:Biraz özensiz yazdım fırsatı bulunca düzenleyeceğim.

Yorumlar