Biri Proje mi Arıyor?


Belki bu projeler yapılmıştır, belki başkaları da düşünmüştür, değerli ve yararlı yapan; paylaşmak.

Görme Engelliler için Akıllı Gözlük.
Sarı renk; görmeyen insanların en iyi ayırt ettikleri renktir. Yollarda gördüğümüz sarı çizgileri takip eden bir gözlük yapılsa ve çeşitli yerlere özel kod şekillerle bilgilendirme yapılsa ve o kişilerin kulaklarına şekillerdeki ve çizgilerdeki bilgiler gelse hayatları daha da kolaylaşır. Mesela trafik ışıklarını özel simgesi olması, ve gözlük trafik ışıklarının renkleri takip etmesi, bütün kurumların, özel kare kodunun okunması, navigasyondan yol tarifi yapılması gibi özellikler gözlükte olabilir.

Kitap Okuyan Kamera(gözlük):
Bazı insanlar, telefonla biraz ilgilenince gözleri uyuşmaya, yorulmaya, sulanmaya başlıyor. Gözleri görmeyen bir kişi Braille alfabesini bilmiyor veya Braille alfabesi ile basılı bir kitap yok ise kitap okuyamıyor. Baskısı yapılmış metinler sese dönüştürülüp ihtiyaç sahibinin kulağına okunabilir. Aynı şekilde yabancı kaynaklarca basılmış kaynaklarda çevirisi yapılarak istenilen dillere aktarılabilir.

Mesaj Zamanlayıcısı
1-Bazen birine mesaj yazmak isteriz ve mesajı, o an aklımıza gelmiştir ve hem mesajı hem de yollamamayı unutmamak için yollamak zorunda kalırız. Mesajı alan kişi belki mesajı o anda değil daha sonra ulaşmasını isteriz örneğin gece 23 gibi patronunuza hasta olduğunuzu ve gelemeyeceğinizi bildirmek isterseniz. Sabah erkenden hasta hasta uykunuzu bölmek istemezsiniz. Akşamdan mesajınızı programlarsınız sabah mesajınız yerine ulaşır sizde uykunuza devam edersiniz.
2- Telefonda ismlendirme gruplandırması olsun mesela cuma grubu grup üylerine ayrı ayrı mesaj otomatik gitsin.
3- Gruplarda çalıma saatleri olsun belirli saatlerde mesajlar gelsin. Belirli zamanlarda gelen emsajlar belkirtilen saate kadar mesaj gelmesin. mesela 8-17 arasında çalışan işyeri whatapp grubu 17.00 sonraki emsajlar sabah 08.00 kadar bana gösterilmesin.

Haritalı Kayıp Sitesi Uygulaması
Her gün dünyada birçok insan  eşyasını veya dostlarını  kayıp eder. Kayıp bilgilerini polise, zabıtaya muhtara, yakındaki esnafa bildiririz. El ilanları ile her yere asarız. Bazen geri dönüş yapılır bazen de  bulunsa bile, unutulduğu için dönüş yapılamaz. Bu kurum ve yerlerde bilgiler dağılarak yönetilmesini zor hale getirmektedir.   Bu uygulamaya ile kayıp olan eşyamız, evcil hayvan ve dostlarımızı harita üzerinden bilgileri paylaşılarak ve takibi yapılarak bulunmasını sağlayabiliriz.  Dağınık halde olan bilgiler kurumlardan alınarak toplu olarak bir yerden yönetilmesi sağlanabilir. Aynı zamanda harita üzerinden kayıpların görünmesi, konum uyarıları sayesinde bulunduğunuz konumda kayıp ilanı verilen bilgiler size bildirilebilir. Bu sayede toplumunda daha fazla kesiminde farkındalık oluşturulur. Aynı uygulamayı yükleyen kişiler birbirleri ile konum paylaşabilir ve kalabalık yerlerde bir birbirlerini takip edebilirler.
Gezi Uygulaması
İnsanların büyük bir çoğunluğu gezmeyi çok sever. Gezilerden en büyük sıkıntılardan biri dağınık olan bloglar, bilgi toplayıp gezilecek görünecek yer ile ilgili çok dağınık bilgi olması ve iş yoğunluğundan bu bilgileri yeterince incelenememesi ve gezide süresince incelendiği zaman ise vakit kaybına neden olması çok büyük sorundur. Bunun dışında grup olarak gidildiğinde grup organizasyonun yapılmasında karşılaşılan zorluk, bilgilendirmelerin bazen yüksek sesle yapılması, grup üyelerinin zamanlama sorunları veya grup üyelerinin kaybolması büyük bir sorun ve zaman kaybına neden olmaktadır. Aynı zamanda turistlik bir yerde sesli rehberlerin(turistlik mekan içindeki bilgilendirme noktaları) yeterli olmaması veya ücretli olması veya kimliğinizi emanet olarak bırakmanız kulaklıkların kalitesiz olması veya kulaklıkların pis olma ihtimali insanları çok huzursuz ve mutsuz hissettirmekte.  Gezilerin alternatif rotlarının bilgilendirilmemesi, Bisiklet rotaları, yürüyüş rotaları oluşturularak kültür gezilerinin daha planlı yapılmasını engellemektedir.
Bu uygulama sayesinde bunun gibi bir çok sorun çözülebilir. Örneğin gruplara uygulamaya yükleyerek oluşturdukları grupları, toplu mesaj yayını yapar ve birbirlerini bilgilendirebilirler. Beğendikleri resimleri anları birbirleri ile paylaşabilirler. Anlık mesaj atarak sürekli haberdar olurlar. Toplu mesajlarla gruplar yönlendirebilir. Gruplara aynı zaman harita üzerinden takip sistemi ile grubun kaybolmasının önüne geçilebilir. Belirli uzaklıktan sonra uyarı yapılarak kişiler gruptan fazla uzaklaşmasının önüne geçebilir.
Müzelerden sesli rehberler için kendi cep telefonun üzerinden gezilen bütün noktalara ait bilgiler kendi cep telefonumuzdan, kulaklığımızdan kendi dilimizden dinleyebiliriz.
Kişilere bisiklet, yürüyüş veya araba rotaları oluşturarak kişilerin belirtilen rotadan verimli gezinmesi sağalabilir.
Koleksiyoncular Müzesi: Koleksiyoncuların en büyük sıkıntılarından biri, vefat ettiklerinde miras sahiplerinin eserlere koleksiyoncular gibi ilgili ve merakla olmaması. Koleksiyon ürünlerinin mali değeri var ise ürünlerin değerin çok altında elden çıkartılması koleksiyoncuların emeklerine verilen bir ihanettir. Koleksiyoncular için bir bina hazırlanır ve ürünleri onların adları ile ilgili salonlarda sergilenerek hem koleksiyon sahibi adı yaşatılır hemde yeni nesiller bu önemli değeri ulaşılmasının önündeki engeller kalkar. Ortak mirasın oluşturulmasında çok faydalı olacaktır. Tabi isteyen koleksiyoncular hayata iken de ürünlerini ilgili alanda sergileyebilir, eğitim verebilirler.

Başka Proje Ne Olabilir?
Servis ve çocuk takibi uygulama: Maalesef İzmir de bir çocuğumuz serviste unutularak, hayatını kaybetti ve İstanbul’da bir çocuğumuz serviste unutulduğu son anda fark edildi. Uygulama çocuk takibi yapılığı gibi belirli bir süre hareketsiz duran çocuk kontrol amaçlı bilgilendirme mesajları atması sağlanabilir. Okula veya hedef noktaya ulaştığında kişiler tarafından ulaştı kodunun onaylanması sağlanarak çift taraflı kontrol yapılabilir.
Bez Kitap: 0-6 yaz arası için anti bakteriyel ve yıkanabilir bez kitap tasarımı.


Yorumlar