ENDÜSTRİ 4.0


TEKNOLOJİ/ENDÜSTRİ 4.0




         Geldi gelecek derken yeni teknolojiyi hepimiz yaşamaya başladık. Teknoloji kendisini 2 yılda, üstünün iki katı kadar geliştiriyor. Yani bugün 2 olan; 2 yıl sonra 4, 4 yıl sonra 16 şeklinde katlanarak büyüyor.
Teknoloji ve Endüstri 4.0 yolculuğu;

1. Nesil Endüstri: Su ve buhar gücünün daha verimli kullanılmasını sağlayan mekanik tezgahların bulunması;  trenin, saatin ve Greenwich’in (köstekli saatler ve arkasındaki tren) hayatımıza girmesi; ham madde ve emek ihtiyacının doğması; enerji için kömüre, dokumak için pamuğa ihtiyacın artması; fabrikada çalışmak için köylünün şehre göçmesi… I. Dünya Savaşının başlama sebepleri.
2.Nesil Endüstri:  Üretim bandı tasarımı ve elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlanması; fabrikanın giriş kapısından giren hammaddenin, bandın sonunda ürün olarak ortaya çıkması; buharın yerine elektriğin kullanılması;  iletişim için telgrafın kullanılmaya başlanması(en iyi kullanan Rahmetli Abdulhamit,Kurtuluş Savaşında çok aktif kullanılmıştır.); vardiya sistemi, büyük işletmelerin doğuşu ile yetişmiş eğitimli personele, ham madde ve enerjiye ihtiyacın daha da artması; Edison ve Tesla ile tanışmamız… II. Dünya Savaşının başlama sebeleri

3. Nesil Endüstri:  1970'lerde üretimde mekanik ve elektronik teknolojilerin yerini dijital teknolojiye(bilgisayara) bırakması; işlemci, ikili (olmak ya da olmamak) sayı sistemi ve internet ile tanışmamız; aygıtların küçülmesi ve daha verimli olması; derinlemesine uzman ihtiyacının artması, uluslararası ticaretle iletişimin hızlanması…  Soğuk savaş/siber savaşlar. Günümüz bu endüstri devriminin içindedir. 
4. Endüstri Devrimi: Aynı ürünün farklı mekânlarda farklı parçalarının tasarlanması ve üretilmesi. Makinelerin birbirleriyle iletişimin artması; başka bir deyişle makinalar bir biri ile(mtm),insanlar ile iletişim(htm-mth) kurarak makinanın karar vermesi; kuantum(zamandan, mekandan bağımsız bilgi oluşum)iletişiminin ikili(olmak ya da olmamak) sayı sistemi yerini alması…
Mesela; NASA’nın uzay üssünde robotların arızayı tespit edip insansız olarak kendi kendilerine onarması. 
Diyelim ki fabrika yeni bir ürün geliştirmek istiyor. Çeşitli deneme üretimi, maliyet çalışması, hangi makinenin kullanılacağı ile ilgili fizibilite yapılacak. Bunun için sanal bir fabrika oluşturulacak ve yeni ürün bu fabrikada denenecek. Üretim yapan bu fabrika; müşteriye tercihlerine en uygun ürün tercihleri sunacak, aynı bant üzerinde farklı müşterinin farklı tercihleri üretilecek. Müşteri de bant üzerinde ürününe müdahale edebilecek.
Sizlerin sağlık durumları ile ilgili bütün veriler bir sistemde olacak; sizin bütün verileriniz takip edilecek; sağlık durumunuz sürekli kontrol edilecek;  ihtiyacınız olan organ 3d-yazıcılarda üretilecek;  en az hata ile sağlık sorunlarınız teşhis edilecek.

Akıllı şehirler, binalar yaygınlaşacak. Evlerimiz ihtiyaçları için diğer birimlerle iletişim halinde olacak. Buzdolabımız market siparişi verecek. Arabamız evimize yaklaşmamıza göre evimizin sıcaklığını ayarlayacak. Otonom evlerimiz acil durumları(yangın, sağlık sorunları, hırsızlık…) yetkililere bildirecek. Kendi kendine giden araçlar, kendini yolun yoğunluğuna göre programlayan trafik ışıkları. 
Giyilebilir teknolojiler, dijital konserler, aynı anda farklı yerde aynı sanatçının konserleri. Kendi kendine hasat yapan, gübre atan, sulama yapan, tarla ürünün kendine pazar bulması tarım alanları.

Endüstri 4.0 ile verimlilik artacak ve maliyetler düşecek. Artık iş/meslek tanımları ve ihtiyaçları değişecek. Üretim sisteminin içerisinde çalışan insan sayısı düşecek; bu da ilk aşamada istihdamda azalmaya neden olacak gibi görünüyorsa da nitelikli istihdamda artışa gerek duyulacak. Süreç içerisine bakıldığında büyük şirketlerde personel sayılarının değişmediği sadece konumlarının değiştiği fark edilmiştir. En çok istihdamı yeni işletmeler sağlamıştır. Büyük şirketler yerini özgün düşünen küçük şirketlere bırakacaktır. Tek büyük işletme yerine, birçok küçük yeni işletme ve istihdam sayısı artacaktır. Bu yeni küçük işletmeler; değişimi fark eden, insani özellikleri ve duyguları ön plana çıkaran, üretimin her an bir parçası olmuş kişileri tercih edeceklerdir. 

Aynı zamanda birçok alanda derinleşmesine uzmanlıklar ve el sanatlarında yetenekli bireylerin ürettikleri ürünlerde daha da değerli olacak. 
Makinanın yapamadığı bir Adana kebabı, Ordu lahana çorbası,Erzurum-Oltu Çağ Kebabı(eşim Erzurumlu :)), el yapımı pişmaniye, el işçiliği ile yapılan telkâri, kişiye özel tasarımlar ve yapanlar daha da değerli olacak.
Bilgi güvenliği, büyük bilgilerin işlenmesi ve analiz edilmesi bizi bekleyen sorunlar arasında bu alanda yapılan çalışmalarda teknolojinin verimli gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Yorumlar