Öğretmenlerin Kullanabileceği En İyi Bilişim Uygulamaları

             Web2.0 beraber web sitelerini daha aktif olarak kullanmaya başladık. Akıllı telefonlar ile de her yerde aktif olarak kullanmaya başladık. Web uygulama yazarları gerçekten çok başarılı uygulamalara imza atıyor. Eminim gelecekte çok daha öğrenci odaklı etkinliklerin olacağını tahmin ediyorum.

 İnternette platformda kullanılabilecek bir çok uygulamalar var. Peki en kullanışlı ve insanların beğenerek kullandıkları uygulamalar hangileridir. Bunun ile  ilgide küçük bir anket yapılmış ve ankete göre öğretmenlerin ve öğrencilerin kullanırken keyif aldıkları uygulamalar sıralanmıştır.
Bu uygulamaları ilk defa duyanlara  kısa bir tanıtım yaptım. Buna listede olmayan ama benim kullanırken keyif aldığım uygulamaları da açıkladım. Yararlı olması dileklerimle.


Video Oluşturma ve düzenleme:

1-Animoto:Hızlı online video hazırlama uygulaması.İsterseniz fotoğraflarınızı film şeridi yapın o sizin yerinize  fotoğraflarınızı analiz edip uygun müziği seçsin. İstediğiniz aralığa resim,yazı,müzik veya başlık ekleyebilirsiniz. Kendi kütüphanesinden animasyonlar,resimler,müzikler ve küçük videolar alıp işleyebilirisiniz. İsterseniz videolarınız cep telefonunda yapıp paylaşabilirsiniz.


2-Wevideo:Online video düzenleme ve size ücretsiz 10GB veri saklama alanı sunan bir uygulama. Bu web hizmetinden yaklaşık olarak  2 milyon kullanıcı yararlanıyor. Basit düzenlemeler için gayet başarılı ve kullanışlı bir site. Ücretsiz hizmetinde; 10 GB depolama alanı, aylık 7,5dk video oluşturma ve 50 şarkı kullanmanızı sağlıyor. Beğenirseniz ücretli olarak aldığınız hizmeti artırabilirsiniz.
Ses düzenleme ve oluşturma: 

Anketin en tepesinden  SoundCloud  çıktı.
3-SoundCloud:  Benzer bir çok uygulamayı daha önce tanımıştık. Amatör müzisyenler veya ses çalışmaları yapanlar için süper bir platform. Müziklerinizi yapıp yayınlayabilirsiniz.  Kendi müzik listenizi de oluşturabilirsiniz. Cep telefonlarınızda akıcı bir şekilde müzik dinleyebilirsiniz. Daha önceki benzerlerin başına geldiği gibi arada bir erişime kapansa da büyük bir müzik ve ses bulutu.
Ortak resim biçimlendirme ve ücretsiz resim/fotoğraf kaynakları
Burada oylar dağılım gösterdi  %26 Flickr-The Commons %20 Photos for Class %18 Pixabay
 Genelde haber kaynaklarında çıkan ve küçük boyutlu Google görsellerden sıkılmadınız mı?Bu üç resim paylaşım sitesi resimleri Creative Commons CC0 lisansı ile vermektedir yani resim benim değil, artık herkesin, istediğiniz gibi kullanabilirsiniz hatta kaynak belirtmenize bile gerek yok.  Daha çok diğer uluslar kullandıkları için terimleri İngilizce arama yapmak doğru sonuçlara ulaşmak için daha yararlı olacaktır.

4-Flickr:  Fotoğrafçılıkla uğraşanların mutlaka uğradıkları  dev fotoğraf bulutu. Ücretsiz olarak kullanıcılara 1 TB  veri alanı ve bir defa da upload dosya boyutu 200MB kadar çıkarmış.  Flickr da CC lisansı ile 27Milyon dan fazla resim var bu resimler her geçen gün artıyor. Bu görselleri sunumlarınızda, broşürlerinizde vb. istediğiniz şekilde ve yerde kullanabilirsiniz. Arama kutusuna istediğiniz resimle ilgili terimi yazıp arattıktan sonra “License” menüsünden “Creative Commons only”yi seçmeniz yeterli. Fotoğrafları içeriğe, renklerine, etiketlerine, karalamalarınıza hatta görsel içindeki harflere göre aramanız veya filtrelemeniz mümkün.

5-Photos for Class:Öğrencilerin  istemediğiniz içerikleri(alkol,cinsellik,şiddet…)  yanlışlıkla bile olsa görmelerini istemiyorsanız, Photoforclass, bütün içerikleri kendi filtreleyip size sunuyor. Tabi filtreleme yaparken sexy woman ile sexy monkey ayırabilecek kadar hassas çalışabiliyorlar.

6-Pixabay:Filtrelenmiş resimler sizleri sunuyor. Filtrenin derecesi size pek yeterli gelmeyebilir. Aramalarınızı kategorilere,renklere,boyuta,konuma ve türe göre filtreleme yapabilirsiniz.Birde en üst kısımda sponsor bağlantısı var.

Dijital portfolye hazırlama web siteleri
Burada 3 site hemen hemen aynı oyu aldı sırası ile Google Sites,SeeSaw ve Weebly

7-Google Sites:Google ücretli ve sürekli yasaklanan web sitesi hazırlanma uygulaması

8-SeeSaw:Öğrenci çalışmalarını sunma sitesi. Sınıfta bulunan öğrenciler için ortak alanda bağımsız veya grup olarak çalışmalarını resim,metin,çizim,ses ve video ekleyerek güçlendirebilir. Öğretmen bütün sınıfı tek oturumdan konulara veya tarihe göre sıralayabileceği, üzerinde değişiklikler yapabileceği ve bu çalışmaları velilerle paylaşabileceği eğlenceli bir platform.

Kişisel blog ve kişisel web sitesi araçları
Kişisel web uygulamaları kısmında en çok oyu alan Blogger oldu sonra google sites ve weebly

9-Blogger:Kullanıcıların 2dk dakika kişisel web sayfalarını hazırlayacakları ve sürekli güncellenen Google servisi.
Düne kadar MEB okullarında  girişin yasak olduğu, zengin içerik ve kişisel yazı görüş ve fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Sayfa ziyaretçilerinizi istatiksel olarak takip edebilirsiniz. Yazılarınız için kullanıcılardan yorum ve paylaşım alabilirsiniz. Lisanslı cep uygulaması yeni yayınlandı.

10-Weebly:Web sitenizi,bloğunuz veya online alışveriş sitesi yapma imkanı bulabileceğiniz site. Web sitesi hazırlamanın en kolay yolu. Gerçekten bilgisayar bilgisi klavye tanımaktan öte gitmeyenler bile rahatlıkla web sitesi hazırlayabilir.İsterseniz cep telefonunuzdan  da oluşturup değişiklik yapabilirsiniz. Nesneleri sürükle bırak yöntemi ile konumlandırabilirsiniz. Dünya genelinde yaklaşık  30 milyon kişi weebly kullanıyor. Ücretsiz olarak 500MB  kadar web barındırması sunuyor . Ücretsiz  versiyonu temel kullanıcıların işlerini rahatlıkla görür. Biraz ücret ödeyerek daha fazla hizmet alabilirisiniz.
Soru hazırlama ve değerlendirme araçları
Buranın yıldızı kahloot
11-Kahloot:Okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanmalarından şikâyet ederiz. Bu durumu eğitimin bir parçası yapmaya ne dersiniz.
Kahoot platformunu kullanarak soru, anket ya da tartışma oluşturabilirsiniz. Sistem çok basit ve eğlenceli. Kayıt olun, sorunuzu hazırlayın.  Oluşan pini öğrencilerinizle paylaşın cep telefonlarından girsinler.  Öğrenciler pin ile oturum açıp kendilerine karakter veya isim belirlesinler.  Hemen  istediği sorudan(oyuna)  çözmeye başlasın anında dönütü alsın ve siz sonuçları görün.
Ders öncesinde  Kahoot’lata sorularınızı hazırlayarak dersi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Sorularınız orada duruyor istediğiniz zaman(yıl-sınıfta) dönün kullanın. Öğrencinin oyunda yüksek skor alması içinde dersi takip etmesi de gerekli ne olsa sınıfta bir yarış var J Birde sonuncuya küçük ceza veya birinciye ödül daha da heyecanlı hale getirebilir.
Öğrenci-veli-ve öğretmen iletişim araçları
Oyların %50 alan Remind
12-Remind:Ödevin tartışıldığı şu günlerde öğrencilerin ödevlerini ve çalışmaları online görevlendiren ve hatırlatan bir uygulama. Öğrencilere her ders için  sesli, yazılı, video ve görüntülü ödev verebiliyorsunuz. Verdiğiniz ödevin durumunu görebiliyorsunuz gerekirse velilere sms ile bildirebiliyorsunuz. Öğrenci ödevi yapmadı ise belirli aralıklarla alarm sistemi devreye giriyor. Artık okula gelemeyen öğrenci bile ödevleri alabiliyor.  Ödevle ilgili Türkiye’nin görüşüne ters olsa da; Harvard Üniversitesi çalışmasında, öğretmen-aile iletişimi ödev tamamlanma ihtimalini % 42 artırmıştır ve % 25 oranında öğretmen yönlendirmesi azalmış.
Yabancı dil öğrenme etkinlikleri
13-Duolingo:En şirin ve ödüllü dil öğretme baykuşu. Size isteğinize göre motive edici hatırlatmalar yapıyor.
Birçok dili destekliyor isterseniz aynı oturumla birden fazla dil öğrenebilirsiniz.  Tabi o dili temel seviyede bilmekte fayda var. Sizi her basamakta bol alıştırma sunuyor. Yanlış yaptıkça sizi doğru yapana kadar bir üst bölüme geçirmiyor. Belirli araklıklarla konu tekrarı yapmadığınızda puanlarınızı siliyor. J Kendinize güveniyorsanız bölümleri ya da alanları tek sınavla atlayabilirsiniz.
Arkadaşlarınızı ekleyip ilerlemelerini görebiliyorsunuz. Sınıf oluşturup öğrenci becerilerini takip edebilirsiniz.  Speaking, writing, reading ve listening gibi becerileri kullanmanıza imkân veriyor.
Belirli merkezlerde sınava girip durumunuzu belgelendirebiliyorsunuz. Sınav sonuçlarını kabul eden birçok kurum var.
Eksikleri yok mu ? tam  Türkçe yazmalısınız. Yapay zeka yok sizin hatalarınızı keşfedip size soru üretmiyor. Bazen de aynı sorular tekrar karşınıza geliyor.

14-Voscreen:Aklınıza gelecek bütün(youtube, klip, film, belgesel…) videolarda seviyenize göre konuşmaları bulup önce dinletiyor sonra sizden çevirisini istiyor. Soru cevaplamanız için 10sn  süre veriyor istersen altyazı göre cevapla istersen alt yazısız  doğru seçeneği bul fazla puanı al.  Aslında alt yazılı dizi ve film izleyince ben ne demek istediğini anladım demişsinizdir bu istem madem anladın çevir ve puan al diyor. Fikir güzel ama geliştirilmesi gerekli.


15-EBA:Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç duyulan her yerde teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlayan platformu. Bu alanda kullanabileceğiniz binlerce resim, yazı ve etkinlik mevcut. Benim en çok beğendiğim özellikleri öğretmenlere 10gb veri saklama alanı veriyor. Birde vitamin,tubitak,khan Academy, alice web, sanal lab gibi dünyada ve Türkiye de etkin kullanılan portalların hizmet vermesi. Biraz içerik olarak geliştirilmeli ve kategori edilmesi gerekse de yakın zamanda ve çok faydalı olacağına inanıyorum.

16-Prezi:Daha önceden alıştığınız sunuları bir kenara bırakın artık sunuları daha akıcı hale getirin. Ülkeler sunusu hazırladığınızı varsayalım eskiden sunularda ülkelere için sayfalar hazırlar tek tek ilerlerdiniz. Prezi ile önünüzde kocaman bir dünya haritası açılır.Önce o kıttaya sonra o ülkeye gidersiniz. Başks ülke için tekrar önce kıtayı sonra dünya açılıyor.Biraz baş döndürücü olsada sunular daha etkin oluyor.



17-PowToon:Animasyon sunumu yapmak için kullanılan site. Kendi kütüphanesinden animasyonları seçip görevler ve sesler verebilirsiniz. İsterseniz kendi dosyalarınızı ekleyip animasyonlu sunu hazırlayabilirsiniz.  

18-Padlet:Kendi dijital panonuzu oluşturunuz isterseniz üzerini siz doldurun isterseniz beyin fırtınası yolu ile izin verdiğiniz gruplarda istedikleri yerlerden doldursun. Bu panoya yazı, resim, video, prezi sunumu, takvim gibi materyaller ekleyerek isterseniz. Her ders ya da çalışma için ayrı ayrı oluşturabilir ve paylaşabilirsiniz.  

19-Tagul:Kelime bulutları oluşturma programı. İstediğiniz nesneyi için yazı demetleri oluşturabiliyorsunuz. Yedi adımda istediğiniz kelimelerle; istediğiniz şekilde, renkte, boyutta yazılarınızı ayarlayın paylaşın. İsterseniz kupaya ve tişörte bastırın ve satın alın.


Yorumlar