10 Mart 2015 Salı

Gerçek Ekmek- Emine Şahin


Amatör tarafından akademik hazırlanmaya çalışılmış akademik hobi kitabı karışımı kitap.
Ekmeyin peşinden çok araştırma yapılmış bir kitap.
Kitapta yazar araştırma için bir çok ülke gezmiş ama kiminde akademik olarak kiminde turistlik olarak gitmiş ve ekmeyi aramış.


Aslında Avrupa kültürünü yersiz bir övgü var.
Ekmek için o kadar ülke geziliyor ama Türkiye gelince bir yer bulunamıyor.  Somuncu Baba hariç. Somuncu Baba’ya saygı duyarsın, dua okursun ama ekmek tarifi almaya gitmezsin.
Buğdayın ilk bulunduğu topraklarda buğday arge sinin kurulmaması gerçekten düşündürücü.
Kitaptan Seçmeler
Mayalar şekerleri yiyerek terliyor.
Şanlıurfa ’nın Göbekli Tepesinde arpanın fermente edilme kalıntıları var.
Kitapta en çok hoşuma giden cümle;
“Çağımızın sayılara ve görünüşe odaklı zihin algısı, açlık sorunun çözümü için gıdaların miktar açısından çok olmasının gerekliliğine inandırılmış ve bu hedefe ulaşmak için de neye mal olursa olsun, sayısal verimliğin artması yönünde çalışmalara ağırlık verilmiştir.”
1871 yılında ilk margarin fabrikası Hollanda kurulmuş.
Japonlar çocukları için besin kanunu çıkarmış adı da “temel shokuiku kanunu”
Hamurunuz ekşir ise içine soğuk su katın.
Suudi Arabistan da ekmeklerin bile ithal olası beni çok şaşırttı.
Çok doğru bir cümle günümüzde terapi ile her kavramı yan yana getirmek mümkün.
Kitabın sonunda bir birinden lezzetli olduğunu düşündüğüm ekmek tarifleri var afiyet olsun.
Ekmek dediğin mayalı olur. J Çünkü maya probiyotik var oda bağırsaklara yararlı maya.


Meraka etmeyin kitapta ekşi mayanında tarifi var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme