Dürtme


NYE Üniversitesinde Uygulamalı Psikoloji alanında profesör olan Selçuk ŞİRİN tavsiyesi üzerine okudum. Kitapın yazarı  nobel ödüllü,orijinal adı NUDGE. Çeviri çok kötü yapılmış okurken çok sıkıldım. Konu itibari ile güzel bir kitap ama klasik çeviri kitaplarında yaşanan kültürel farklıların olması nedeniyle biraz yabancı kaldı. Amerikan yaşam ve kültürüne uygun ama Türk kültürü ve bilgisine pek uyumlu görmedim. Psikolojik satış ve kitle kontrolü gibi konuları içeriyor.
Algı yönetimi konusunda değerli bilgiler var ama satın almaya değmez;





  • Yandaki gördüğünüz masa yüzeylerin alanları eşit bu testi yapan Roger Shepard adında bir sosyal bilimci.
  • Yandaki masa örneğini ortaokulda nitel ve nicel konusunda görmüştüm şimdi 4,5 yaşındaki oğlum için kütüphaneden aldığımız kitapta benzer örnekler var.
  • İnsanları harekete geçirmek için insanları kazanacaklarını değil kayıplarından bahset, kayıplar kazançlara göre daha fazla dikkatli davranmaya itiyor.
  • Seçenekler çok ise seçmek zorlaşır. Mümkün olduğu kadar seçenekleri kişisel veya kitlesel özelliklere göre daraltın ve kitleye farklı olduğunu hissettir.
  • Benzer özelliklerdeki insanları ve kitleleri grupla özelleştir benzer grupların tercihlerini diğer gruplara tavsiye et.

Yorumlar